La Mulţi Ani, Dodo Niţă!

miercuri, 14 mai 2014

Orice aniversare se supune unui regulament vital de bună dispoziţie. Unii pornesc zaiafeturi cu muzichii şi danţuri sprinţare, farfurii şi pahare pline, alţii preferă o fugă în intimitate, se legiferează sentimente, alţii jubilează, unii meditează, dar există persoane ce-şi serbează frumuseţea unei vârste printr-o expoziţie. Dodo Niţă a ales simeza pentru o bucurie anivesară. Pentru columna celor 50 de ani de viaţă, din care mai mult de 25 de ani au fost dăruiţi revitalizării, reconstiturii, restituirii şi altor re-uri propulsante ale BD-ului românesc, a ales cei mai buni autori BD pentru a povesti pe scurt iubirea sa pentru a 9-a artă şi pentru a-şi regala prietenii cu o expoziţie de neuitat.  
Prieteni sau doar cunoscuţi, iubitori de arte grafice sau pasionaţi de BD sunteţi invitaţi la un vernisaj inedit, dublu-întrupat : pe de o parte suma, sintetizată, a unui secol de artă românească, şi nu oricare artă, ci cea mai nouă,  şi pe de altă parte câteva decenii de muncă istoriografică pentru ca acel secol să nu fie pierdut.

Din depărtări, pentru Dodo, salutul meu mereu spus cu apropriere de inimă şi un La Mulţi Ani continuu în noi victorii editoriale !
P. S. 
Pe data de 16 mai, la orele 19.00,  se deschide la Galeria « Arta »  din Craiova expoziţia « Muzeul Benzii Desenate din România ».

Expoziţia se constituie într-o panoramă a celei de-a noua arte, acoperind 90 de ani din istoria sa (de la naşterea lui Haplea, în 1924, până la apariţia romanului grafic « Cei de dincolo : În trecătoare », în 2014).
 Vor fi expuse planşe şi desene originale, serigrafii, afişe  şi albume ale celor mai reprezentativi 50 de autori de BD români sau de origine română.

Pentru prima oară în România vor fi prezentate  la un loc lucrări  ale unor autori români publicaţi în străinătate : Sandu Florea şi Şerban Cristescu în SUA;  Mircea Arapu, Augustin şi Dan Popescu, Cristian Păcurariu, Ileana Surducan, Marco Ilin în Franţa şi Belgia;  Mihai Timoşencu în Ucraina ; Costel Curelaru în Italia.  

La vernisaj vor fi prezenţi autori din Bucureşti, Craiova, Piteşti, Caracal şi Sibiu.
 Cu această ocazie se vor lansa următoarele albume de benzi desenate : “Ioniţă Tunsu” de Puiu Manu şi Marius Leştaru; “Abu Hassan. Povestiri şi schiţe” de Şerban Andreescu, după I.L. Caragiale ;  “Cei de dincolo : În trecătoare”, de Alex Talambă şi George Drăgan precum şi numărul 20 al revistei Comics, editată de Octav Ungureanu.

Dodo Niţă, organizatorul  expoziţiei,  este autorul Istoriei Benzii Desenate Româneşti (editura Vellant, 2010), al Dicţionarului Benzii Desenate din România (editura MJM, 2005) şi al altor 7 volume de exegeză a benzii desenate, unele dintre el fiind traduse în franceză, engleză, suedeză şi maghiară.

Expoziţia va fi deschisă până în data de 30 mai 2014.


0 comentarii: