Radu Cleţiu: reportaj minimalist despre un Salon maximal

luni, 21 octombrie 2013

Radu Cleţiu

Un loc unic în lumea caricaturii Salonul de la Saint Just le Martel din Franța, a ajuns la cea de-a 32 ediție.Gerard Vandenbroucke, președintele salonului, primarul localitatii și vicepreședintele consiliului regional Haute-Vienne, a reușit după 25 de ediții să atragă fonduri europene, astfel că ediția a 30-a s-a desfășurat în noul sediu al Centrului permanent al caricaturii.

Gerard Vandenbrouke &  Radu Cleţiu

Am avut ocazia ca de data aceasta să beneficiez de facilitățile acestui centru care a costat 6 milioane de euro, bani primiți în totalitate de la UE, pe perioada celor 10 zile de desfășurare a salonului, având totuși o nostalgie a vremurilor în care salonul se desfășura în corturi imense. Ca tradiție, totuși mesele comune care reunesc sute de caricaturiști se desfășoară în continuare sub acoperișul temporar al cortului tradițional într-o atmosferă de octoberfest. Oportunitatea de a întâlni confrați de pe multe meridiane face ca acest salon să se bucure de tot respectul.

 premianţii salonului


 conjuraţia FECOFECO federația caricaturiștilor, organismul internațional care își propune să apere drepturile caricaturiștilor și supervizează saloanele de caricatură, se întâlnește pentru congresul anual cu această ocazie.
Multiple expoziții, tematice sau de autor, fac ca timpul pe care îl pertreci încercând să parcurgi simezele să ți se pară că nu e de ajuns. Standurile de carte cu albume de autor, cărți de și despre caricatură, conferințele susținute pe cercetători și istorici, despre arta caricaturii, te fac să simți că ai o mare responsabilitate ca purtător de creion. Hapeningurile, desenele live, concursuri rapide fac ca această manifestare să aibă o identitate aparte. Cam tot ceea ce se poate întâmpla în lumea caricaturii, la St Just se întâmplă cu siguranță. Caricaturiștii care am participat la salon pe întreaga perioadă, nu doar în weeckendurile aglomerate, am avut ocazia să ne cunoaștem mai bine și să legăm prietenii. Totodată am avut posibilitatea de a obseva și a învăța artă și atitudine de la un titan al caricaturii columbianul așezat acum în Spania, Omar Turcios un suprarealist imens, desenând cu modestie pentru fiecare vizitator sau copilaș care îi solicita un animal în aquarelă.Singurul român, până la sosirea lui Alex în al doilea week-end, am avut mult de luptat cu imaginea…nu desenată ci cea proiectată asupra noastră de conaționali de ai noștri.
Delegația americană condusă de Daryl Cagle, creatorul sindicatului caricaturistilor ,,Cagle Sindicat,, cu Pat Bagley, Bob Engelhart și Steve Sack, câștigătorul de anul acesta al premiului Pulitzer, s-a dovedit de-a dreptul speriată de prezența unui roman în proximitatea lor, pentru că pe avion li se atrasese atenția ca în Franța să se ferească de români! Singura explicație pe care am avut-o a fost că poate nu au fost foarte atenți la dublul r pe care mă găndesc că l-a rostit însoțitoarea de zbor la microfon.
Oricum se pare că apartenența la natiunea română îți conferă un statut aparte,nu de invidiat, pentru că au declarat ca că vor scrie in cotidianele lor că au stat lângă un român, ca să marcheze acest act de curaj.

Radu Cleţiu & ALEX

Alex a avut o expoziție personală impresionantă, prin numărul de desene expuse și bineînțeles prin calitatea lor. Prin acea expoziție Alex și-a marcat frumos cei 65 de ani, iar eu la 50 de ani am primit două diplome frumoase de la organizatori.


 Radu Cleţiu-CLEAR

0 comentarii: