Poveşti lusitane

miercuri, 1 mai 2013


Criza, politica şi umorul au fost capetele de afiş ale Salonului de umor World Press Cartoon ediţia a IX-a, care – imun la efectele crizei economice – a rămas şi în acest an cel mai renumit din lume.

Salonul, organizat ca şi ţn anii trecuţi de unul dintre cei mai cunoscuţi artişti plastici portughezi Antonio Antunes, la Muzeul de Artă Modernă din Sintra (Portugalia), a adus pe simezele muzeului, din miile de lucrări trimise, 568 de desene semnate de 249 de artişti din 54 de ţări, care s-au bătut pentru Marele Premiu şi pentru celelalte premii şi menţiuni de la cele trei secţiuni distincte ale concursului – desen editorial, portret şi gag.

Fiind un salon al caricaturii de presă, toate publicaţiile importante din lume de la ziarele The Economist, El Pais, Clarin, Diario de Noticias, International Herald Tribune, la revistele Courrier International, Eulenspiegel, Politika, Jez, Flacăra şi Rebus, au fost reprezentate pe simeze de cele mai bune desene publicate în anul 2012, făcând din Sintra în această primăvară Capitala umorului.

Şi în acest an partea leului au luat-o editorialele satirice semnate de unii din cei mai influenţi desenatori de presă din lume, care au atacat din unghiuri de vedere inedite temele grave oferite din plin de anul ce s-a scurs. Juriul internaţional, prezidat de Antonio Antunes, a adus pe podiumul de premiere pe Michael Kountouris, Jarbas, Carbajo, Spiro Radulovic, Saeed Sadeghi, Robert Rousso, Paolo Lobato, Greg şi Zuleta.

La Sintra, în Portugalia, umorul a rezistat cu succes… în faţa crizei!
Obrigado, Sintra!

Aurel Ştefan ALEXANDRESCU


 Premianţii WPC 2013


 Antonio Antunes ( Director WPC) şi Alex


Michael Kountouris ( Grand Prix ) lângă desen Alex


 Centrul Cultural Olga Cadaval care găzduieşte WPC - Sintra


 caricatura lui Fernando Pessoa realizată în marmură de Antonio Antunes


Mosteiro do Jeronimos ( Manastirea Ieronimilor) - Lisabona


 Muzeul de Arta Modernă - Lisabona


 cafeneaua  A Brasileira cu statuia lui Fernando Pessoa - Lisabona


0 comentarii: