Tema „Caricatura şi Banda desenată“ deschide seria conferințelor MBD

miercuri, 29 iunie 2011



[comunicat oficial ICR]


Joi, 30 iunie 2011, la ora 18.00, seria de conferințe din cadrul Muzeului Benzii Desenate se deschide, la etajul 4 al Muzeului Naţional de Artă Contemporană, cu o discuţie pe tema „Caricatura şi Banda desenată (contrarii & versiuni)“, abordată de Paul Stoica şi ilustrată într-o mini-expoziţie de o zi.

„Caricatura şi BD sunt arte siameze, dacă le raportăm la acelaşi autor, capabil să-şi transfere peniţele şi tuşurile de la o planşă la alta, dar în rest diferenţele sunt multiple. În banda desenată primează arta naraţiunii, în ritm tahicardic de aventură, cu accente pe detalii de atmosferă şi personaje, cu secvenţe seriate întocmai ca un story-board cinematografic, iar în caricatură – twist-ul este vedeta, ironia aprigă a ideii exprimată cât mai sintetic. Două lumi paralele, dar pornite din acelaşi resort creativ. (…) Conferinţa „Caricatura şi Banda Desenată (contrarii & versiuni)“ propune un plonjon în istoria unui segment din artele grafice româneşti, avându-i invitaţi, într-un expozeu vizual, pe enigmaticii domni Marin Iorda, Pompiliu Dumitrescu, Jo Teodorescu, Benedict Gănescu, T. Pall, Cik Damadian – din trecut – Florian Doru Crihană, Cristian Marcu, Lucian Amarii - JUP – din prezent, autori consacraţi ai graficii satirice, care au cochetat şi cu broderiile narative ale benzii desenate. Caricatura şi banda desenată nu sunt precum şoarecele şi pisica, deci pot convieţui într-un perimetru comun, iar aventura BD-ului şi elocinţa caricaturii vor deveni stele pe aceeaşi medalie, într-un sigur muzeu.“ – Paul Stoica


Paul Stoica este colecţionar de grafică satirică şi editorul revistei on-line de caricatură Dum-Dum, proiect iniţiat în 2008 alături de artistul satiric Florian Doru Crihană. În prezent, lucrează la redactarea unui dicţionar al caricaturiştilor români.


Seria va continua cu conferinţe lunare consacrate imaginilor din zone paralele cu arta BD. După caricatura, va fi rândul filmului de animaţie şi al ilustraţiei de carte să-şi dezvăluie punctele comune cu banda desenată. Pe 20 iulie, Daniel Todoran va vorbi despre animaţia contemporană românească, iar Patricia Suliman şi Igor Mocanu vor discuta, pe 24 august, despre relația dintre ilustraţia de carte şi bandă desenată. Fiecare conferinţă va fi însoţită de o expoziţie de o zi. O dezbatere despre literatură şi banda desenată, pe subiecte de interes pentru autori şi editori, va întregi seria conferințelor din cadrul Muzeului Benzii Desenate.


Muzeul Benzii Desenate este un proiect pilot derulat de Institutul Cultural Român și Muzeul Național de Artă Contemporană cu sprijinul clusterului EUNIC în România, al Centrului Belgian de Bandă Desenată şi în parteneriat cu Asociaţia Bedefililor din România, în perioada 16 iunie – 16 octombrie 2011. Detalii: http://www.icr.ro/conferinte_mbd


Revista COMICS no. 4

vineri, 24 iunie 2011


Lansată oficial la deschiderea Muzeului de Benzi Desenate de la MNAC, Revista COMICS revine, ca de obicei, o dată la 2 luni cu un nou număr plin de comics şi benzi desenate. Ediţia cu nr. 4 reuneşte în paginile ei 20 de artişti amatori şi profesionisti, interviu Fredo&Pidjin, Noapte de Decemvrie de Alexandru Macedonski în benzi desenate de Vali Ivan, Legendele Dacilor, fragment din monografia regretatului autor de benzi desenate Burschi şi multe altele.

Artistii care au contribuit la acest numar sunt: Alexandru Ciubotariu, Burschi, Cristian Marcu, Costel BD, Darius Panaite, Eugen Erhan şi Tudor Muscalu, Ionuţ Popescu, Maria Surducan, Mihai Ionescu, Mihai Grăjdeanu, Nic Moldoveanu, Neli Morut, Raluca Ioniţă, Octav Ungureanu, Percival Comics, Şerban Andreescu, Vali Ivan, Veronica Solomon şi Vlad Forsea.

Revista COMICS nr.4 sau oricare din numerele precedente pot fi comandate în varianta tiparită de [aici]

Mulţumim prietenilor de la makemehappy.ro pentru sponsorizarea acestui număr şi pentru ediţia limitată de postere ale artiştilor de la revistă, postere pe care le oferim cadou primilor zece care comandă revista.

Foto-cronica expoziţiei "ALEX - 35 ani de caricatură de presă", Cuptorul cu lemne, iunie 2011

luni, 20 iunie 2011

Încă n-au sosit zilele originale ale lunii cuptor, dar la Cuptorul cu lemne, pe 11 iunie, amiaza a fost încinsă precum un conclav al celor mai aprinşi cărbuni: Aurel Ştefan Alexandrescu alias ALEX şi-a aniversat 35 de ani de caricatură de presă, toţi petrecuţi la vedere în paginile publicaţiilor Flacăra. Gheorghe Turda a făcut să vibreze ramele expoziţiei cu o baladă fastuoasă, actriţa Narcisa Tcaciuc s-a zbenguit într-un ludic vodevil, un pasabil critic de artă a vorbit pentru sine, curatorul Radu Julian a produs şi prima diplomă emisă de Clubul Caricaturiştilor, scriitorul George Arion şi jurnalistul Al. Păsărin, colegi de flacără editorială, au punctat aprecieri caragialiene, Albert Poch era aproape să ţină un discurs tăcut, dar a virat spre fireasca verbalizare, croşetând noi spasme ludice pentru posibile ulterioare expoziţii, au fost prezenţi şi colegii de breaslă ai autorului: Mihai Stănescu, Cristian Marcu, Puiu Găzdaru, Iulian Pena-Pai, Marin Creţu-CREM, iar prezenţa grafi-parizianului Tudor Banuş a produs euforia substituirii Senei cu Dâmboviţa. Toate acestea l-au înfrăţit pe ALEX cu umorul grafic, definitiv.



Muzeul visurilor desenate

marți, 14 iunie 2011




Şi a venit Ziua Z. Ar fi trebuit să fie A, pentru că e un început aşteptat de câteva generaţii de pasionaţi, dar artiştii au declanşat greva dezinteresului, şi-au scuturat atelierele în roza vânturilor, lăsând colecţionarii să strângă risipitele crâmpeie de artă jovială. Scriu Z ca limită inferioară, ultima ţară europeană fără loc de pelerinaj estetic, de răsfăţat & minunat ochi de toate vârstele. Poate acest halou de la etajul 4 al MNAC va trezi sentimente de identitate artiştilor, vor urma donaţii, implicări şi fertilizări ale simezelor, iar muzeul va deveni loc de îmbinare a destăinuirilor neîntrerupte dintre autori şi privitori.
Despre Muzeul Benzii Desenate (care oferă "fotolii de orchestră" şi graficii satirice şi altor arte înrudite) puteţi citi pe site-ul salonbd.ro, în prezentarea criticului de artă Oana Tănase din B-24Fun şi, în curând, pe site-ul propriu al muzeului.

ALEX - vernisaj rotund

joi, 9 iunie 2011



Doru Axinte, paşă de Ruse

marți, 7 iunie 2011

Bulgaria ne-a depăşit şi la cantitatea/calitatea Saloanelor de caricatură, iar nouă nu ne-a mai rămas decât să contemplăm fastuoasa capră a vecinului.
La Ruse, la o privire distanţă de anemicul Giurgiu, de anul trecut se organizează un excelent salon de grafică satirică vernisat pe simezele galeriei locale de artă. Tema actuală, "Volunteering", a implicat munca demonstrativă a 47 de artişti din 27 de ţări totalizând 101 lucrări.
Juriul compus în mare parte din board-ul director al European Cartoon Center din Kruishoutem (Belgia) a oferit caricaturistului tulcean Doru Axinte Premiul I şi Diploma salonului.

Doru Axinte
1st Prize
International cartoon contest Volunteering Ruse
Bulgaria 2011

Titanic înrămat

joi, 2 iunie 2011


Titanicul s-a scunfundat o singură dată şi a reînviat în mii de ipostaze: filme de ficţiune, cărţi, documentare, fragmente recuperate, poveşti, supravieţuiri, ipoteze, reconstituiri. Nici pasărea Phoenix nu ar putea egala o astfel de renaştere multiplă. O jonglerie a destinului. Timpul a mai diminuat tonul grav de dramă, dar a păstrat decorul de spectacol. În această falie s-a insinuat şi arta satirică pentru o răstălmacire humour-suprarealista.

Urmând acest siaj, Florian Doru Crihană şi-a lansat suita de griuri ceţoase pentru a redefeni convulsia Titanicului într-o variaţiune satirică. Puteţi explora expoziţia în apele fără coşmar ale site-ului http://titanicgallery.wordpress.com/ , iar în perioada 2-22 august tablourile pot fi vizualizate în realitatea galeriei "N. Mantu" din Galaţi.