Graficianul tulcean Doru Axinte, invitat special în Serbia

miercuri, 27 octombrie 2010



Graficianul tulcean Doru Axinte, a fost timp de cinci zile invitatul special al manifestărilor comemorative din oraşul Kragujevac din Serbia, oraş martir al masacrului nazist din 21 octombrie 1941, când, fascişti germani, în răzbunare, au împuşcat mai multe mii de oameni nevinovaţi, printre care erau copii, studenţi şi profesori din gimnaziul oraşului.


Graficianul tulcean, a fost prezent cu o expoziţie personală de caricatură care a cupris peste 30 de lucrări, ce au fost expuse pe simezele Galeriei Bibliotecii Naţionale din Kragujevac, în centrul oraşului, într-un spaţiu frecvent vizitat de locuitorii urbei din fosta Yugoslavie.



Vernisajul a avut loc în seara de 20 octombrie 2010, în prezenţa autorităţilor locale şi a unui numeros public interesat de acest eveniment.



Salonul, s-a înscris în seria manifestărilor anuale de comemorare a tragicelor evenimente, iar invitaţia artistului tulcean s-a datorat şi faptului că anul trecut, Doru Axinte, a primit distincţia ,,Placheta de aur,, pentru participarea la cel de al XV-lea Salon Internaţional de Caricatură cu tematică anti-războinică.



Expoziţia salonului, a devenit itinerantă, iar lucrările graficianului tulcean au fost prezente în centre culturale din Poltava-Ukraina, Ingolstadt -Germania, Biasko-Biala- Polonia, inclusiv la sediul Naţiunilor Unite din New-York.


[relatare personală Doru Axinte]

0 comentarii: