Circul prezentului: Radu Cleţiu la St. Just le Martel

joi, 7 octombrie 2010



Cu toată opinia publică defavorabilă românilor în Franţa, Radu Cleţiu Clear a primit premiul publicului la cel mai important concurs de caricatură din hexagon.



Săptămâna trecută s-a încheiat Salonul de caricatură şi desen de presă de la St. Just le Martel din Franţa. Caricaturistul timişorean Radu Cleţiu–Clear a fost prezent pentru a cincea dată la acest eveniment care reuneşte peste 200 de desenatori din lumea întreagă. Multe expoziţii, evenimente live, au fost reunite acest an sub cupole de circ originale aduse special pentru tematica acestui an ,, circul,,. Pentru francezii organizatori circul a fost o soluţie temporară şi de compromis pentru că locul tradiţional de desfăşurare a Salonului este un mare şantier. După 29 de ediţii organizatorul salonului Gerard Vandenbroucke a reuşit să atragă fonduri locale cât şi europene pentru a construi un impozant edificiu permanent pentru acest unic loc al caricaturii şi desenului de presă.




Gerard Vanderbroucke curatorul expoziţiei este un nume binecunoscut printre caricaturişti, el este primarul localităţii şi vicepreşedintele consiliului regional Limousin, de asemenea este şi un prieten al Timişoarei recent a avut o serie de întâlniri cu omologul său şi de asemenea cu primarul nostru. Relaţiile economice sunt pe un traseu bun, dar ar dori o mai mare implicare culturală, pentru aceasta Radu Cleţiu a fost rugat să iniţieze o apropiere cu Centrul Cultural Francez în vederea organizării în viitor al unor acţiuni comune pe terenul caricaturii.

Cu toate că opinia publică franceză e intoxicată zilnic cu problemele create de populaţia nomadă căreia I s-a acordat printr-un artificiu nefericit prefixul de ROM şi confuzia creată aduce grave prejudicii oricărui cetăţean român, caricaturistul Radu Cleţiu Clear a rezistat presiunii şi a desenat portrete gratuit pentru vizitatorii standului personal şi pentru clasele de elevi venite pentru a completa fişe cu informaţii despre această artă şi creeatorii săi, pe toată perioada salonului. Pentru calitatea desenelor şi pentru că publicul a votat pentru un român.



Radu Cleţiu–Clear a fost răsplătit în ultima zi a salonului, duminica 3 octombrie, primind din partea organizatorilor cât şi a Consiliului regional Limousin şi a reprezentantului sectorului de Cultură, Marele premiu al publicului –Saint Just le Martel 2010. Acest prestigios premiu, singurul care poate fi câştigat pe perioada celor 10 zile a desfăşurării salonului este începutul unei viitoare colaborări la care caricaturistul timişorean a fost invitat, o viitoare expoziţie intinerantă prin centre de cultură şi licee, precum şi impicarea într-un proiect de Bandă desenată educativă.

(corespondenţă personală Radu Cleţiu)





Slideshow: st just - Slideshow

0 comentarii: