Radu Julian & Glowinskis' Library

sâmbătă, 7 mai 2011

Într-un oraşel polonez, Olesnica, un om trăieşte o mare pasiune. Omul e Tadeusz Glowinski, pasiunea ardentă e cartea cu podoabe ilustrate. Pentru a nu istovi paginile cu liniste şi nerăsfoire, Pan Tadeusz le-a incubat într-o bibliotecă publică, unde creşte volumul livresc şi miile de priviri ale cititorilor.

Printre rafturi ce cuprind tomuri din 88 de ţări, există şi un volum de caricatură românească - Nu credeam să-nvăţ a cerşi vreodată - printre puţinele apărute în anii '90, semnat de grafi-picto-ludicul Radu Julian, personaj al glumelor înfiletate in firea lucrurilor.


[Daria, nepoata lui Tadeusz Glowinski & Julian livrescul]


''În caricatura românescă Radu Julian e un fel de ciocârlie, nici profesionist şi nici amator şi, precum ciocârlia care cântă fără să fi urmat conservatorul, cântând doar pentru că este ciocârlie, aşa şi el, face caricatură pentru că e, pur şi simplu, caricaturist''. (Albert Poch)


''Să fim serioşi! Să fim deci serioşi şi să-l disecăm pe îndrăzneţul, pe inconştientul Julian, care pe vremurile astea în care nu se vinde mai nimic necomestibil, are tupeul să facă nu o carmangerie, nu o distilerie, nu un bingo, ci o carte - auzi ! - una întreagă, cu caricaturi.'' (George Stanca)


0 comentarii: