FotoMemoria caricaturii româneşti (VI)

duminică, 29 aprilie 2012

Trenul caricaturii (spre Salonul Umorului Petroşani)
1980


Constantin Ciosu & Dragoş Anton


contribuţie foto: Dragoş Anton

Foto-cronica expoziţiei "Statement" - Leonte Năstase, Cuptorul cu lemne, aprilie 2012

joi, 26 aprilie 2012

În mediul culinar al Cuptorului cu lemne, îmbinat cu caricatura de mai bine de 10 ani, Leonte Năstase a deversat pe simeze un şuvoi de portrete, într-o altă manieră din cea cu care ne obişnuise, mai plastică, încărcată de tâlcuri şi nuanţe.
 Imaginele înlănţuite mai jos ne arată întreaga atmosferă a vernisajului, prieteni ai artistutului şi ai Clublului Caricaturiştilor-Cuptorului cu lemne - curatorul Radu Julian, mecena C. Vlădăreanu, criticul de artă Tudor Octavian, caricaturiştii Mihai Stănescu, Cristian Mihăilescu, Cristian Topan, Costel Pătrăşcan, Marin Creţu-CREM & co.




 [credit foto: Cristian Mihăilescu]


C. Pavel şi eficienţa ecologică

duminică, 22 aprilie 2012

Constantin Pavel
Premiul I
WPC Sintra 2012

Competiţia World Press Cartoon, fecundată în feeria arhitecturală a oraşului portughez Sintra, tinde să devină un centru de referinţă al caricaturii mondiale. Punctul forte  devine, dincolo de ambianţa geografică, pledoaria pentru calitate artistică a organizatorilor, impunându-se un standard înalt al jurizării, fapt ce-a atras concurenţi de prestigiu şi implicit un spectacol-festin al ideilor satirice. 


Concurenţa de anvergură nu a ghilotinat caricatura românească, ci a impulsionat-o, la această ediţie, în cadrul categoriei "humor",  Constantin Pavel, valsând darwinistic pe subiecte ecologice, a absorbit râvnitul Premiu I.

Leonte Năstase: declaraţie de grafică

joi, 19 aprilie 2012

Doru Axinte şi îmblânzirea dragonilor

marți, 17 aprilie 2012



Simbolul paşnic Chinei, măreţul urs Panda, a devenit blazon şi pentru un concurs internaţional de caricatura şi ilustraţie de carte, ajuns timid la a 2a ediţie. Tematica structurată pe trei axe - dragonul chinezesc, panda şi un subiect la alegere - a generat un palmares generos stratificat, ce-a cuprins în suita de premii speciale şi lucrările caricaturistului Doru Axinte.






Doru Axinte
Premiul Special al Juriului
- Copper Panda Medal -
2nd Gold Panda International Cartoon and Illustration Competition
2012
(China)

Liviu Stănilă & Dum-Dum: Paşte Fericit!

sâmbătă, 14 aprilie 2012

ALEX la Berlin!

duminică, 8 aprilie 2012




Cei 37 de ani (până acum!) de caricatură publicistică în paginile revistei Flacăra-Rebus ai lui Aurel Ştefan Alexandrescu - ALEX au fost depozitaţi, selectiv şi obiectiv, şi în rame expoziţionale, o primă întrunire a simezei cu publicul a avut loc anul trecut la Clubul Caricaturiştilor - Cuptorul cu lemne, iar actual expoziţia a avansat geografic, noul vernisaj având loc la Berlin, într-o galerie aflată în zona Charlottenburg-Wilmersdorf, fostul centru al Berlinului de Vest, vechi loc de fantasmare occidentală pentru românii încastraţi în zidurile dogmatice ale comunismului.
Satira grafică a lui ALEX, veselă şi colorată, nu oboseşte să tonifieze zâmbete din orice anotimp!



Caricabuz

miercuri, 4 aprilie 2012


Miercuri, 4.04.2012, ora 11:00 are loc vernisajul expoziţiei de caricaturi ale artistului Leonte Năstase, primul eveniment din cadrul proiectului „Wild City”, ce se va desfăşura în autobuzele-galerie 40 Campus. La eveniment şi-au anunţat participarea numeroşi invitaţi care, alături de organizatori, colaboratori şi artistul expozant vor surprinde într-un mod original călătorii din mijloacele de transport. Simezele mobile vor pleca la ora 11:00 din staţia Pescarie urmând ruta deja cunoscută a liniei 40 Campus.

Pentru această expoziţie Wild Art a urmat dictonul “Viaţa este o caricatură şi ca dânsa suntem noi,” sfidând limitele pe care societatea le-a impus în mod gradual artei, evenimentul reflectând mesajul artistului implicat într-un fundal marcat de libertatea conferită de arta. Prin mesajul caricaturilor expuse în galeria autobuz, semnate de artistul Leonte Năstase, Wild Art subliniază posibilitatea de a evada dintr-o lume îngreunată de reguli, transpunând privitorul în pielea creatorului.

Acest eveniment este realizat în parteneriat cu R.A.T.C. Constanţa şi beneficiază de sprijinul mai vechiului colaborator Wild Art, Stere Babu.


[comunicat oficial Wild Art]


Foto-cronica expoziţiilor "Europa de est" (Chiril) & "Titanic" (Florian Doru Crihană), Galeria "Gh. Naum", Muzeul Brăilei

marți, 3 aprilie 2012

oameni şi arte


duetul artistic dunărean
Chiril & Crihană


jovialul Victor Chiriloaie-Chiril


exigentul Forian Doru Crihană


priviri complice


zumzetele grafice ale lui Chiril


suprarealismul naval al lui Crihană


discuţii, contemplări - natura vie a satirei desenate