Results of the 8th International Cartoon Contest, Brăila 2013, Romania

duminică, 22 septembrie 2013

Results of the 8th International Cartoon Contest
Brăila 2013
Romania

theme: free
34 country / 118 cartoonists / 418 cartoons

THE  JURY
Tudor Octavian - art critic
Mihai Stănescu - cartoonist
Leonte Năstase - cartoonist
Mihai Boacă - cartoonist
Costel Pătrăşcan - cartoonist


THE  WINNERS

GRAND  PRIZE
Julian Pena-PAI
(Romania)


FIRST  PRIZE
Nir Molad & Amos Ellenbogen
(Israel)


SECOND PRIZE

Luc Descheemaeker - O-Sekoer
(Belgium)


THIRD  PRIZE
Peter Nieuwendijk
(Holland)



SPECIAL  PRIZES:

Sergey Sichenko (Israel)
Slobodan Srdic (Serbia)
Makhmudjon Eshonkulov (Uzbekistan)

Doru Axinte: premiu în ritm de tango

sâmbătă, 21 septembrie 2013

Faima Argentinei constă în fotbal, tango şi misterele pampasului. Fostele driblinguri ale lui Maradona, actualele fente marca Messi sunt la fel de temperamentale ca mişcările ordonate, dar senzuale ale tangoului, răspândind în lume freamătul jocului ca mod de viaţă.

Undeva, pierdut pe străzile sinuoase ale capitalei Buenos Aires, fiinţează un muzeu de grafică satirică - Humor Grafico Diogenes Taborda - care plusează în aria ludică a mingii şi a muzicii, un concurs anual ajuns la a XVIII-a ediţie, având, desigur, celebra temă a tangoului care anul acesta a grupat în ritmul său artişti din 64 ţări dintre care s-a desprins un câştigător român (la secţiunea grafică satirică), caricaturistul tulcean Doru Axinte, care printr-o aluzie trandafirie a valorificat simţul ironiei al juriului, primind locul I.

La secţiunea "Historieta", Mihai Ignat a câştigat tot premiul I, iar Nicolae Lengher a fost răsplătit cu un premiu special la secţiunea "Illustration".


Doru Axinte
First Prize
XVIII Salon Mercosur Internacional Diogenes Taborda 2013
(Argentina) 

Bienala de umor de la Tolentino

luni, 16 septembrie 2013


Palatul Sangallo

Cel mai vechi salon de caricatură din lume – Bienala de umor în arte – inaugurat în 1961 la Tolentino (Italia),  a ajuns în această vară la cea de-a 27-a ediţie(!), făcând din micul şi pitorescul oraş italian din provincia Macerata, Capitala umorului într-o lume bolnavă de pesimism.

Musa Gumus & Aurel Ştefan Alexandrescu


O Capitală culturală ce a reuşit să aducă pe simezele din sălile renascentiste ale Palatului Sangallo, peste 600 de desene şi sculpturi umoristice semnate de 459 de artişti din 59 de ţări(!) „Luptă şi fugi (sau râzi!)“ aforismul filosofului american John Morell şi tema Bienalei din acest an i-a pus la încercare – şi la alergare! – atât pe artişti cât şi pe membrii juriului prezidat de criticul Evio Hermas Ercoli.

Cel mai bine şi cu folos a alergat turcul Musa GUMUS, care a reuşit cu un desen inspirat, de fapt, o metaforă grafică despre război, să-i surprindă pe membrii juriului.


Şi după atâta alergare şi zâmbete grafice risipite la tot pasul, am luat loc cu toţii pe scaune în Piazza della Libertá, la un spectacol de music-hall oferit de Primăria oraşului şi „Compania della Rancia“ în onoarea laureaţilor şi a invitaţilor din acest an.
Arrivederci, Tolentino!


Aurel Ştefan ALEXANDRESCU