Doru Axinte: lucky number 13

marți, 8 octombrie 2013

Bulgaria balcanică are probabil un miez germanic în stratificarea ei mentală: lucrurile începute nu se destramă în secundele următoare, faptele sunt mai puţin expuse guraliv, capra vecinului nu-i o ţintă pe viaţă şi pe moarte. Nu există parcuri cu o artistică coloană infinită, ci coloana vertebrală are o prezenţă umană mai des întâlnită. Ne mirăm doar cum Dunărea poate delimita două tipologii umane. La noi saloanele de caricatură au sucombat unul câte unul, doar Urziceniul şi Brăila îşi mai flutură flamura, la ei saloanele se înmulţesc, cu atracţii tematice şi financiare. 

Celebra Bienala de la Gabrovo găzduită de unul dintre cele mai mari muzee de artă satirică din lume are de peste un deceniu o concurenţă benefică în Bienala de la Plovdiv, sub semnul REM, nu mişcarea oculară din care şi-a extras şi celebra formaţie britanică numele, ci Regional Etnographic Museum - matcă şi simeză pentru concursul "Master of Caricatures", ajuns la a 7-a ediţie.
"Master o Caricatures", ca jurizare şi premiere, presupune acordarea unor cinci premii "masterale" şi mai multe diplome conferite artiştilor participanţi. În acest an, 94 de graficieni din 35 de ţări au propus 195 de lucrări pentru a-şi descoperi norocul unui premiu în tema concursului "fatal 13". La categoria "masters" a fost inclus, ca norocos caricarturist inspirat de fatalitate, Doru Axinte, intrând în panoplia maeştrilor care ştiu să îmblânzească ironia atotcuprinzătoare.

Doru Axinte
Master of caricature
theme: Fatal 13
7th Biennial "Masters of caricatures" Plovdiv 2013
(Bulgaria)


0 comentarii: