Bienala de umor de la Tolentino

luni, 16 septembrie 2013


Palatul Sangallo

Cel mai vechi salon de caricatură din lume – Bienala de umor în arte – inaugurat în 1961 la Tolentino (Italia),  a ajuns în această vară la cea de-a 27-a ediţie(!), făcând din micul şi pitorescul oraş italian din provincia Macerata, Capitala umorului într-o lume bolnavă de pesimism.

Musa Gumus & Aurel Ştefan Alexandrescu


O Capitală culturală ce a reuşit să aducă pe simezele din sălile renascentiste ale Palatului Sangallo, peste 600 de desene şi sculpturi umoristice semnate de 459 de artişti din 59 de ţări(!) „Luptă şi fugi (sau râzi!)“ aforismul filosofului american John Morell şi tema Bienalei din acest an i-a pus la încercare – şi la alergare! – atât pe artişti cât şi pe membrii juriului prezidat de criticul Evio Hermas Ercoli.

Cel mai bine şi cu folos a alergat turcul Musa GUMUS, care a reuşit cu un desen inspirat, de fapt, o metaforă grafică despre război, să-i surprindă pe membrii juriului.


Şi după atâta alergare şi zâmbete grafice risipite la tot pasul, am luat loc cu toţii pe scaune în Piazza della Libertá, la un spectacol de music-hall oferit de Primăria oraşului şi „Compania della Rancia“ în onoarea laureaţilor şi a invitaţilor din acest an.
Arrivederci, Tolentino!


Aurel Ştefan ALEXANDRESCU





0 comentarii: