Umoristi a Marostica

luni, 17 iunie 2013


Marostica se lasă descoperită de departe prin zidurile de apărare de la Castello Superiore dominând, de sus, de pe munte pacea cetăţii.


Două lucruri au făcut, în timp, faima acestui pitoresc oraş aflat la poalele Alpilor şi la doar 10 km de Bassano dell’Grappa. Primul este, bineînţeles, uriaşa tablă de şah din piaţa veche a oraşului, lângă Castello Inferiore, o tablă de şah din marmură roşie şi albă, unul dintre puţinele locuri din lume unde piesele de şah cu care se joacă, sunt vii! Regi şi Regine fără regat ducând povara veşmintelor de epocă, nebuni deghizaţi în clovni, pioni de sacrificiu şi călăreţi în armuri strălucitoare aşteaptă semnalul maestrului de ceremonii.

O partidă de şah etern ce se joacă aici de peste 500 de ani în Marostica! Şi mai este Umoristi a Marostica, unul dintre cele mai vechi Saloane de umor din lume ce şi-a deschis porţile la sfârşitul primăverii în Castello Inferiore din piaţa veche a oraşului.
Înconjurat de ziduri masive, de piatră, centrul istoric din Marostica este un fel de oraş în oraş, odată ce treci de porţile Castelului pătrunzi într-o altă lume. Este o întoarcere în timp neaşteptată, plină de surprize.


Ajuns la cea de-a 45-a ediţie(!) Salonul de umor, organizat de Gruppo Grafico Marosticense şi Primăria oraşului, a strâns în acest an câteva sute de caricaturi semnate de 368 de artişti din 62 de ţări, care inspiraţi şi de tema generoasă „Eureka“ („Evrika“) şi-au „brevetat“ aici desenele.
Juriul internaţional, prezidat de cunoscutul artist din Marea Britanie – Ross Thompson – a ales pentru simezele din sălile medievale de la Castello Inferiore, cele mai trăsnite idei ale momentului, cele mai bune invenţii grafico-umoristice.


La vernisaj după ce şi-au primit „certificatele de inventator“ pe podiumul de premiere, laureaţi şi invitaţi deopotrivă au continuat până târziu, în noapte, ceremonia în piaţa medievală, pe uriaşa tablă de şah, blazonul oraşului Marostica. Arrivederci, Marostica!



Aurel Ştefan ALEXANDRESCU

0 comentarii: