C. Pavel: Belgia, de la bicicletă la pantofi

marți, 9 aprilie 2013



Am fost la Kruishoutem, la ceremonia de premiere. Având  totala măsură a dimensiunilor cuvintelor, spun că organizatorii sunt extraordinari. Sunt un grup de familii şi prieteni, de-o modestie şi ospitalitate iesită din comun, cum rar mi-a fost dat să văd. În afara meselor luate la restaurante aveau şi la Centrul de Caricatură bar (cu bere belgiană şi vin pe alese), şi o bucătărie, unde, toată lumea (barbaţi, soţii, copii), îşi punea sorţuleţe de bucătărie şi ajutau ca nişte albinuţe harnice la preparatul a tot felul de delicateţuri culinare. Nici urmă de aroganţă, doar prietenie şi amabilitate, parola zilnică fiind zâmbetul sincer, prietenesc.   Expoziţia şi programul au fost la superlativ. Coeziunea şi căldura acestui colectiv este indusă de Rudy Gheysens şi fiica acestuia, Saskia Gheysens.


Kruishoutem este un oraş situat cam la 100 km de Bruxelles. Este unul dintre cele mai importante expoziţii din lume, aici funcţionând un Centru Internaţional de Caricatură. Permanent aici sunt programate expoziţii ale caricaturiştilor importanţi din lume. Au şi un muzeu al caricaturii, cu o mare bibliotecă de albume şi reviste de caricatură.


 Pentru că se află situat pe un traseu turistic, foarte mulţi  turişti se opresc şi îl vizitează. Expoziţia este de un înalt nivel artistic, selecţia lucrărilor fiind făcută de membrii unui juriu, care sunt foarte buni caricaturişti. În acest an au ales ca temă BICICLETA, deoarece chiar prin oraşul lor trece traseul unor competiţii internaţionale de ciclism. Ceremonia a fost impecabilă, într-o atmosfera veselă, cu intervenţii muzicale, cu specific nordic, ale unei formaţii şi talentate, şi cu umor.


 Într-o zi am vizitat  Bruges, un oraş istoric care îşi spune singur povestea, prin intermediul unor muzee, biserici sau piaţete. Arhitectura gotică impresioneaza prin stil,  dar şi prin patina vremii, în care respirau cândva cei din genealogia ducilor de Burgundia. Biserica Santa Sange deţine conservate câteva picături din sângele lui Iisus Hristos. Am văzut un Muzeu al Ciocolatei şi Muzeul Diamantelor. Dar cel mai simpatic muzeu pe care l-am văzut a fost Muzeul Pantofilor. Acesta avea vreo 2500 de pantofi de pe toate meridianele, începând din cele mai vechi timpuri, până astăzi. N-aş fi crezut că pantoful poate fi o temă de creaţie atât de diversă şi de spectaculoasă. Dezamăgirea mea a fost, că am vazut pantofi din întreaga lume, dar niciuna din România. Dacă n-ar fi fost aşa frig, rezolvam această problemă, donându-le pantofii mei.


 Trebuie zis că oraşul Bruges are o arhitectură foarte plastică şi picturală. Nu ma pot abţine să nu-l felicit pe Doru Crihană, care, ca un foarte bun ambasador al spiritului de calitate românesc, a făcut aici o expoziţie de artă plastică, deja specifică lui, inspirată tocmai din arhitectura oraşului Bruges. Felicitări Doru, şi pentru hărnicia impresionantă, dar şi pentru valoarea lucrărilor !

C. Pavel




0 comentarii: