Un eminescian: Nicolae Ioniţă

marți, 29 ianuarie 2013


Deşi caricatura românească a intrat de câţiva ani într-un nefericit recul, mai există câteva întâmplări izolate, dar nu accidentale, întâmplări datorate unor pătimaşe implicări, coordonate de un entuziasm aproape copilăresc, când niciun vis nu pare imposibil.


Nicolae Ioniţă, un fost cultivator de ironii, a trecut la lucruri mult mai serioase: literatura. Nu, nu în texte poetice, ci în portrete epice, propunând caricaturiştilor mapamondului să panoplieze ampla cultură a lumii. An de an s-au strâns peniţe din toate colţurile atlasului pentru a omagia mari personalităţi, româneşti şi străine, iar 
unul dintre proiectele sale a fost dedicat lui Mihai Eminescu, care s-a desprins din pixelii muzeului virtual şi s-a întrupat într-un album de colecţie, editat din păcate doar în 10 exemplare (Ed. Karta Graphic, Ploieşti, 2012). Acest dedicat proiect nu a trecut în anonimat, ci a fost aplaudat de for, Nicolae Ioniţă primind din partea Academiei Republicii Moldova Diploma "Meritul Academic". Această recunoaştere poate însemna puţin sau mult, dar întreaga pasiune a lui Nicolae Ioniţă prin care clădeşte acest muzeu cultural merită o răsplata mai mare: un transfer din virtual în real!

0 comentarii: