Pavel Botezatu: Europa nastratină

miercuri, 12 septembrie 2012

Nastratin Hogea pre limba lui maternă Nassredin Hoca (Hodja) este similarul anatolian al glumeţului danubiano-carpatin Păcală.  Un clovn înţelept al uliţelor prăfuite, un giumbuşlucar cinstit care trăieşte aventuri extraordinare într-o lume tradiţională, cu mofturi şi capricii ridicole, Nastratin Hogea este emblema spontaneităţii zeflemiste în faţa clişeelor sociale ce s-au osificat în matricea genetică a Balcanilor levantini. 
Acest comic filosof rural, cu o barbă a la Arhimede, a devenit şi pecetea unui important  Salon internaţional de caricatură, ajuns, în acest duios început de toamnă, la a 32a ediţie. 
Cum, istoric privind, ghiauri pe când eram popor pacifist îndeletnicindu-ne cu podgorii şi friptane n-am reuşit să cucerim Stambulul, cu ocazia noilor jocuri grafico-satirice reuşim din când în când să ne impunem fibra creatoare de mânuitori abili ai lemnului din creioane, cu forţa înzecită din săgeţile răzeşilor de odinioară. 
Competiţia dură, oţelită şi de premiile financiare consistente, a atras buluc 895 de caricaturişti din 69 de ţări ce au răsfirat pe masa juriului 2476 de lucrări, iar vizirii juriului au decis că şi un caricaturist român, gălăţeanul Pavel Botezatu, merită un premiu special pentru alternativa sa ironică la reflexia nastratină. Zaiafet duium!



0 comentarii: