Foto-cronica expoziţiei "Reflecţii la ... Cuptor", Bucureşti, februarie 2011

luni, 28 februarie 2011

După un an, 2010, foarte îmbelşugat în premii inter- & naţionale, plus o expoziţie personală la Kraguevac (Serbia), Doru Axinte a demarat en force şi în acest an cu o expoziţie pe simezele unui loc deja recunoscut ca ultimul cuib al caricaturii româneşti - Cuptorul cu lemne. La vernisaj au fost alături de artist colegi şi prieteni ce s-au bucurat de lucrările sale dominate de o cromatică exuberantă şi subiecte joviale.


vernisaj de .... râs


iluminări & sobrietăţi


ghilda oamenilor atenţi la cuvinte

Paul Stoica, Radu Julian, Doru Axinte, ALEX, Cristian Mihăilescu, Mihai Stănescu


Doru Axinte & Cristian Topan


grupuri de discuţii contaminate de vin


Julian Pena-PAI, Paul Stoica & ALEX


Doru Axinte & PIM


Comics x 2

miercuri, 23 februarie 2011



Smoking Cool Cat alias Octav Ungureanu produce ca un metronom scurte fabule bufe, zilnic pe blogul său SCC şi săptămânal în revista 7 Seri. Şi cum sursele de inspiratie sunt inepuizabile - prosperul cotidian efemer - Octav Ungureanu şi-a extins abilităţile grafice într-o revistă "Comics", ajunsă la numărul 2, unde şi-a invitat o seamă de prieteni, şi o platformă on-line, revistacomics.ro, ce-şi propune să radiografieze mişcările comics şi BD autohtone.


De la un hun, o funie...

luni, 21 februarie 2011

caricatură de Rudi Schmückle

Un notar cu guşă triplă şi zulufi rătăcindu-i pe frunte ajunge ministrul sănătăţii într-o ţară muribundă. Notarul nu se pricepe la perfuzii, tratamente de urgenţă sau alte proceduri de grad vital. Şi nici la practici şamanice. El e manipulantul timbrelor fiscale. Ai nevoie de copia unui act, te duci la domnul notar să-şi rânduiască saliva pe guma timbrului. E un fel de xerox limbistic, dar ajuns să decidă cine moare sau nu în România. Medicii şi întregul personal medical sunt batjocoriţi cu lefuri corespondente ca valoare cu saliva domnului notar de pe câteva timbre lipite pe actele faptelor altora, într-o zi. Pacienţii sunt extraşi din paturile ce le împart cu alţi vecini de suferinţă organică şi trimişi în voiaj farmaceutic să adune singuri potenţialele elixire de proprie supravieţuire. Cutia Pandorei este zidită.

Recapitulez: spitale puţine şi neîncăpătoare, personal sanitar deficitar şi umilit, pacienţi cu bilete de voie spre moarte. Ce face domnul notar in aceste condiţii!? Exact ce făceau şi strămoşii săi acum 1000 de ani. Un Attila transmilenar. Un Cseke gropar. Probabil că domnul notar îşi continuă fantasmele cu timbre şi doar când limba sa va intra în colaps se va trezi din reveria filatelist-fiscală.

Caricaturi filosofale

miercuri, 16 februarie 2011

Pompiliu Dumitrescu strivit de barosul ignoranţei

luni, 14 februarie 2011




Cinematograful românesc, apatic şi nefuncţional în ultimii 20 de ani, are de curând o apariţie revitalizantă. Nu pe ecrane, ci în librării. "Marele ecran în Epoca de Aur" este un elegant volum apărut la editura Noi Media Print ce include, la nivel declarativ, afişe de filme româneşti 1965-1989. Demersul pare spectacular, colorat şi ademenitor, dar la o incursiune amănunţită apar greşeli neverosimile.
Liantul cu caricatura îl reprezintă graficianul Pompiliu Dumitrescu, autorul unor afişe de film româneşti şi străine, ce are parte de un capitol separat. Includarea lui Pompiliu Dumitrescu este un act de dispersie a amneziei ce a cuprins istoria artelor grafice (în special cea satirică), dar portretul artistului încropit de autorul volumului - Cristopher Landry, un american stabilit de ani buni în România- este derizoriu. Se apelează la un decupaj din interviul retrospectiv luat de Dodo Niţă lui Horia Aramă apărut în revista Fergonaut (nr. 1, august 2002) preluată virtual de site-ul Pro-Scris (2008) mixat cu o evocare realizată pompieristic de către un jalnic ipochimen al politicii româneşti, Radu F. Alexandru. Conceput fără nicio referinţă biografică sau artistică, singura corelare cu activitatea în sfera graficii satirice este o informaţie eronată: "... în 1987 a publicat o colecţie a operei sale intitulată Mare Haz Mare" [?!], portretul descriptiv al lui Pompiliu Dumitrescu devine o peliculă obscură ce obturează cunoaşterea operei unui mare artist.
Cu asemenea deformări, conştiente sau nu, această apariţie editorială capătă o dimensiune distorsionată, fără substanţă info-culturală, un zgomot penibil într-o sală cu acustică de valoare .


Politichia dodoloaţă

vineri, 4 februarie 2011



Caricatură de Rudi Schmückle


Marian Avramescu: techno-droguri columbiene

marți, 1 februarie 2011

Printre ultimile Saloane ale anului 2010 a fost şi exoticul Rendón International Cartoon Festival, ce poartă numele unui celebru caricaturist columbian - Ricardo Rendón Bravo - un abundent grafician umorist supranumit "The Emperor of the Cartoon" al Americii Latine din perioada anilor '20 ai secolului trecut. Din cele trei categorii tematice ale competiţiei, la subiectul "dependenţei" caricaturistul ploieştean Marian Avramescu a obţinut menţiunea de onoare, în palmares existând, la fiecare temă, doar primul loc şi câte două menţiuni de onoare.



Marian Avramescu
Mención de Honor
17th Rendón International Cartoon Festival
(Columbia)