Doru Axinte şi condiţia apei

joi, 3 noiembrie 2011

Marile Saloane italiene - Bordighera, Vercelli, Trento, Ancona - care au dominat anii '60-'80 ai competiţiilor graficii satirice, dispărute în deceniul de final al secolului XX, au fost înlocuite de o altă suită de concursuri dispersate în zone pitoreşti ale Italiei, ca un fel de asalt al umorului în spaţii liniştite.
Gallarate, un mic oraş din Lombardia, cândva făcând parte din Galia Cisalpină, trecut prin firul istoriei ca o minge de ping-pong între hegemoniile franceze şi italice, şi-a stabilit un cuib anual al satirei grafice în substanţa efervescentă a unui Salon găzduit de Muzeul local de Artă, ajuns la a XVI-a ediţie. Tema din 2011 a fost una fluidă - H20, Aqua, Water - trezind din matca lor râurile inspiraţiei la care au aderat 303 participanţi din 52 de ţări.
La secţiunea grafică (unde există pe lângă menţiuni doar Premiul I şi Premiul Special al Juriului) una dintre cele 5 menţiuni a revenit caricaturistului tulcean Doru Axinte, un "hulpav" acaparator de premii datorită unui stil ludic foarte accentuat, un versatil jongleur tematic, şi nu în ultimul rând, unei echlibrate tehnici artistice care lasă desenul să respire, permiţând ochiul să evidenţieze mai uşor ironia.

Doru Axinte
Mention
XVI Humour a Gallarate
(Italia)



0 comentarii: