Florian Doru Crihană: «Titanicul» ancorat pe simezele European Cartoon Center

sâmbătă, 15 octombrie 2011



Prin anii ’80, în România rula prin cinematografele patriei cu o rutină comercială un film mereu proaspăt în umor şi emoţii - Dacă e marţi, e Belgia - o comedie de întâmplări dintr-o călătorie transeuropeană, variaţiuni satirice ale comportamentului uman în situaţii mirabile prin ineditul lor.

Dacă e vineri (07.10.’11), pentru Florian Doru Crihană, e Belgia. Contrapunctul filmic fixează acelaşi tip de spectacol: şi el, artistul Crihană, este un călător (doar anul acesta a mai expus la Legnica şi a fost prezent la Salonul de la Zemun); şi el, caricaturistul Crihană, camuflat de pensule şi culori în ulei, îşi prezintă arta în variaţiuni tematice surprinzând privirile cu ineditul torsiunii subiectului iniţial, arhicunoscut, dar devenit surprinzător în versiunea ludică.

În linii clare, istoriografice, actuala expoziţie de la European Cartoon Center din Kruishoteum (Belgia) preia expozitia «Titanicului» deschisă la Galaţi în primăvara acestui an (indiciu că Titanicul danubian este vizibil în toată Europa, şi nefiind eşec, devine glorie). Integrarea materială a artei satirice marca Florian Doru Crihană sub cupola caricaturii belgiene îşi are rădăcinile în anul 1991, când a câştigat premiul al 2-lea (tema Circ) la Eurokartoenale Kruishoutem, apoi au urmat două expozitii personale şi alta împreună cu Pavel Botezatu la Huve şi Boechout.

Cu siguranţă, deşi pare la apogeu, Florian Doru Crihană nu se va opri aici. Urmează şi alte întâmplări expoziţionale sau editoriale, mai mici sau mai ample, dimensionate după vreme/vremuri şi alte simboluri astrale, dar sigur de un inevitabil umor fantastic.









0 comentarii: