Concluzii de Salon (fără paravan)

vineri, 20 august 2010

Galaţiul circumscris între ape, caniculă şi nimicnicia politică, şi-a permis un travaliu estetic din care s-a născut Salonul Naţional de Artă Satirică.

Dum-Dum: Cât de dramatic e să organizaţi un Salon al Satirei?
Florian Doru Crihană: Am avut de spart câteva ziduri sau şabloane, cum să le mai spun. Expoziţia a ieşit o amestecatură de caricaturi cu artă caricaturizată. Caricaturiştii nu pot trece la arta mare, iar artiştii profesionişti nu-şi pot exprima mesajele satirice în mod clar - sunt confuzi.

Dum-Dum: Plusuri?!
Florian Doru Crihană: S-a dovedit că autorii români cu zeci de premii internaţionale au o uşurinţă în exprimare şi îşi merită distincţiile. Publicul a acceptat însă prezenţa simultană pe simeze a celor două bresle. Dar pasionaţii de caricatură îi critică pe artişti, iar pasionaţii de arta mare îi critică pe caricaturişti. La mijloc mă aflu eu, luând palme de peste tot. Nu sunt foarte dureroase, gândindu-mă la viitor. Voi încerca prin metode mai dure să apropii cele două categorii de exprimare.

Dum-Dum: Minusuri?
Florian Doru Crihană: În privinţa lucrărilor de la această ediţie - mi-au plăcut multe. Am avut însă şi dezamăgiri. Unele caricaturi nu au stat deloc bine în rame, autorii respectivi vor fi lăsaţi să-şi continue activitatea de presă la ediţiile următoare - nu vor mai fi invitaţi. Nici unii artişti profesionişti nu vor mai fi invitaţi pentru că sunt departe de ceea ce vreau eu să am în expoziţie.

Dum-Dum: Ce va urma?
Florian Doru Crihană: "Caricatura" s-a vândut, "arta" - nu. La asta mă voi gândi foarte bine. Ştiu ce am de făcut.
Totul e să am în continuare încrederea filialei UAP Galaţi.


0 comentarii: