Radu Cleţiu: povestea festinului PortoCartoon

duminică, 4 iulie 2010

Deschiderea Salonului PortoCartoon 2010


La cea de-a 12-a ediţie a Portocartoon s-a continuat tradiţia de a comemora Porto - capitala caricaturii prin aşezarea în peisajul miraculos a unei sculpturi comemorative. Acum doi ani s-a dat citire proclamaţiei de declarare a capitalei mondiale a caricaturii în prezenţa reprezentanţilor caricaturii invitaţi din ţări diferite. Radu Cleţiu-Clear a reprezentat atunci România iar Mihai Ignat câştigătorul Marelui Premiu un an mai târziu a inaugurat seria statuilor caricaturii din Porto.



Caricaturişti în jurul statuii inspirate de caricatura lui Mihai Ignat



Anul acesta Jerzy Gluszek din Polonia a câştigat marele premiu la Portocartoon şi a inaugurat o nouă sculptură. Prima la malul Atlanticului şi a doua pe malul rîului Douro operele de artă modernă aduc în atenţia oficialităţilor locale şi a numeroşior vizitatori faptul că în lumea artelor vizuale caricatura are un loc special câştigat pe merit.

La Portocartoon doar doi caricaturişti au fost prezenţi de mai mult de două ori spaniolul Xaquin Marin de 12 ori şi Radu Cleţiu de 5 ori.



Radu Cleţiu comparând opera cu modelul



Programul manifestărilor e întotdeauna special începând cu decernarea premiilor la Muzeul naţional al tipăriturilor, vernisarea expoziţiei concurs, a expoziţiei personale dedicate caricaturistului care în anul precedent a câştigat premiului publicului, multiple vernisaje, o fiesta a caricaturii în piaţa centrală şi alte acţiuni culturale, programul incluzând şi o croazieră cu vasul de protocol a oficialităţilor în prezenţa primarului Rui Rio, focuri de artificii şi degustări de vinuri de Porto la cele mai prestigioase crame locale.



Radu Cleţiu şi spectatorii creioanelor sale



Salonul de caricatură de la Porto e totodată o probă a focului pentru păstrarea unei atitudini de normalitate şi bun simţ din partea caricaturiştilor invitaţi, gazdele fiind atît de primitoare pot crea senzaţia de idolatrizare a desenatorilor, atât de răsfăţaţi pe parcursul unei săptămâni de neuitat. Toată această curtoazie se adaugă premiilor consistene în bani şi vinuri de colecţie, o experienţă pe care nici un caricaturist nu ar trebui să o rateze.



Humberto Marcos prezentând caricaturiştii primarului din Porto


Persoana care orchestrează această fiesta caricaturistică, profesorul Luis Humberto Marcos, şi fondatorul muzeului de presă, este şi un pasionat colecţionar de litografii de epocă semnate Daumier, activitatea lui şi a echipei competente pe care o coordonează aduce caricatura în lumina reflectoarelor şi încurajează caricaturiştii spre a alege performanţa. Viaţă lungă Portocartoon!


Radu Cleţiu

0 comentarii: