Masca unei ţări triste

vineri, 16 iulie 2010

În grafica satirică mondială există câteva ţări ce sunt catalogate ca un Everest al artei caricaturale. Nu zăpada îi defineşte dificultatea, ci o banală funcţie care armează esenţa unei virtuţi: calitatea. Polonia, ai cărei graficieni domină de câteva decenii arta afişului la nivel mondial, a creat un nucleu valoric (o şcoală autentică, muzee vivace, artişti spiritoso) ce a răsucit caricatura pe o coloana infinită, ducând-o spre un pisc ce rivalizează cu cotele maxime ale alpinismului.
Competiţia internaţională de caricatură, cu tema "opera şi baletul", organizată de Muzeul Caricaturii din Varşovia alături de instituţii teatrale din capitala poloneză a fost un examen fără menajamente pentru participanţi: din 501 lucrări aparţinând a 198 autori din 44 de ţări nominalizate, au trecut de filtrul preliminar 162 desene executate de 132 de autori din 39 de ţări, iar în selecţia finală au intrat 33 de lucrări semnate de 27 artişti din 14 ţări. O "samavolnicie" care nu prea rimează cu delicateţea temei concursului, dar indică pragul calitativ necesar pentru a păstra prospeţimea continuă a unei arte extrem de sensibilă la interferări dubioase.
Este evident că podiumul a fost dominat de către artiştii polonezi, dar avem şi un prilej pentru o infimă mândrie în aceste timpuri de băltire socială naţională: caricaturistul Constantin Pavel a primit o menţiune ce menţine un status calitativ a unei arte ce începe să fie defrişate brutal, ca orice alt domeniu dintr-o ţară muribundă.



Constantin Pavel
V mention
International Competition of Caricature and Cartoon "Opera & Ballet"
2010
(Polonia)

0 comentarii: