Zi de Zi: Ovidiu Ambrozie Bortă - BOA ("Monitorul de Suceava")

joi, 10 decembrie 2009





Ovidiu Ambrozie Bortă (BOA) a debutat în caricatură de presă în anul 1997 la cotidianul Bucovina condus şi îngrijit de poetul Ion Drăguşanul. De atunci a continuat să publice grafică satirică atât pe plan local (Actualitatea Suceveană, Crai Nou, Monitorul de Suceava, Jupanu’, Plus SV), cât şi pe plan naţional (Plai cu Boi, Cotidianul). Pe plan internaţional şi-a făcut prezenţa în paginile săptămânalului din New York - NY Magazine. Participarile la concursurile naţionale de grafică satirică i-a adus peste zece premii, obţinând în anul 2006 Marele Premiu "George Gavrilean" la Festivalul de umor Umor la… Gura Humorului. Peste hotare, caricaturile lui BOA au ajuns la nenumarate concursuri de gen fiind încris în expoziţii şi în cataloagele de grafica satirică (Serbia, Portugalia, Turcia, Italia…). BOA a incercat să obişnuiască amatorii de caricaturi din Suceava ca în fiecare an (începand din anul 2000) să organizeze expoziţii personale în care nu au lipsit portretele caricatură ale politicienilor suceveni, mofturile şi capriciile oamenilor care conduc, surprinzând destul de bine penibilul situaţiei. În decembrie 2005 a deschis prima expoziţie personală de pictură Cu cap, da’ fără coadă la Galeria Migal Suceava. În pictura lui, cu evidente exagerări şi hiperbolizări de situaţie, BOA, vrea să aducă comicul, uneori trist spre umor negru, dar inventiv. Picturile în ulei sau pastel color moale sunt o încercare de suprarealism cu tente umoristice în care artistul încearcă să găseasca un raspuns din care, evident se despinde o idee.


Dum Dum: Cum e zi de zi la ziar?

BOA: Câte o caricatură pe zi înseamnă de fiecare dată o nouă provocare.

Dum Dum: Ce se întâmplă într-o zi fără inspiraţie?

BOA: Nu există zi fără inspiraţie, aşa cum nu există o zi fără o nouă idioţenie a politicienilor.


Dum Dum: Cum vi se pare o zi fără caricatură?

BOA: Cu siguranţă, o zi fără caricatură arată ca o sâmbătă (dar nu este obligatoriu), oricum este şi ea o zi pentru reculegere…aşa că nu port sâmbetele nimănui.






1 comentarii:

Balaurina2010 spunea...

Acest web site este uimitor... Ma bucur ca l-am descoperit si ca am redescoperit magia caricaturii... o uitasem... am ris cum nu am mai ris de multa verme...de una singura... si va trebui sa petrec ore, pentru a putea descoperi si apercia pe toti cei de aici. In orice caz am adaugat DUM-DUM la lista de situri preferate...