Graficianul moralist

miercuri, 16 septembrie 2009


La “Cuptorul cu lemne”, pe B-dul Pache Protopopescu din Bucureşti, a avut loc joia aceasta (13 august, nota Dum-Dum) vernisajul expoziţiei de desene satirice semnate de graficianul Cristian Marcu. Au participat artişti plastici, critici de artă, jurnalişti, admiratori şi pasionaţi de artă. Lucrările vor rămâne pe simeze timp de o lună.


Cu o grafică şi o paletă coloristică specifice desenatorilor virtuozi, lucrările lui Cristian Marcu se inspiră din tarele timpului nostru surprinse obiectiv de luciditatea artistului. Nu este, de aceea, deloc întâmplător că desenatorul şi-a găsit locul firesc în paginile multor publicaţii din ţară şi străinătate. Preocuparea pentru aspectul satiric cotidian şî încercarea de a ajunge până la concluzia cu valoare general umană este cea care i-a ghidat traseul început de la Studioul Cinematografic Animafilm, unde a desenatorul a deprins arta de a sugera, prin desen, mişcarea, pănă în paginile Jurnalului Naţional unde realizează ilustraţii şi desene satirice, şi în prezent.


Cariera lui Cristian Marcu este bogată în premii naţionale şi internaţionale, a organizat numeroase expoziţii personale şi de grup, dând dovadă de o creativitate prolifică. Din 1984, când a obţinut Marele Premiu la Costineşti şi premii speciale la Tg. Mureş, Vaslui, Focşani, Galaţi şi până în 2002, când la Daejon (Coreea de Sud), a obţinut Premiul Special, Cristina Marcu a fost incununat cu nu mai puţin de 60 de distincţii. Este de amintit “Premiul de Excelenţă” obţinut la Tokyo (Japonia), în 1987, Marele Premiu de la Amstelveen (Olanda), în 1993, sau “Premiul 1" ,la Istanbul (Turcia), în 1995. Lucrările sale se află în colecţii private din ţară şi din străinătate, iar recunoaşterea internaţională a devenit şi mai evidentă când cel mai important site de grafică satirică, “Iran Cartoon”, l-a inclus în spaţiul rezervat celor mai importanţi artişti străini, prezentând două pagini permanente cu lucrările sale.


Fiu al oraşului Huşi, Cristian Marcu este iniţiatorul şi organizatorul “Festivalului de grafică satirică Damigenius”, care are loc în fiecare toamnă, de cincisprezece ani, la Galeria “PrimART”, în frumosul târg dintre vii.
Referindu-se la artist ca la “o personalitate proeminent` a desenului satiric românesc” criticul Ion Truică remarca “viziunea sa fantastică cu ecouri de suprarealism” şi “bogăţia de idei vizuale” care “sugerează o tensiune neobarocă”.

Eliza Dumitrescu
(text preluat din "Jurnalul de Duminică", nr. 7/23 august 2009)

0 comentarii: