Vizual, pagină cu pagină

vineri, 12 iunie 2009


Caricatura evoluează. Intâi a aparut anonimă la gazetă, când vitupera sarcastic împotriva moravurilor şi vremurilor, iar cei ce mânuiau peniţele erau împinşi în obscuritate pentru a nu fi pedepsiţi de legile umorale anti-umor. Cu timpul, gluma s-a “îngroşat” diluând scorţoşenia, autorii şarjelor au început să devină vedete, iar caricatura a sărit şi ea pârleazul, dintr-un colţ de pagină pe simeze, şi cum cerinţele expunerii erau pe măsura ochilor joviali, caricatura a devenit de Salon, înlocuindu-şi uniforma alb/negru cu o hlamidă ROGVAIV. Pentru depozitarea în memoria culturală a acestor zglobii metamorfoze s-a trecut la ordonarea lor în pagini lucioase (loc de păstrare a “buchetului” efervescenţei satirei), cu adnotări critice şi evaluări exigente - un surplus de eleganţă prin care caricatura s-a detaşat de periferia creioanelor tocite pe colţul meselor din cafenele, intrând, filtrată de acest arc editorial, în arena artelor prestigioase.

Florian Doru Crihană a făcut şi el, în timp, un salt asemănător istoriei caricaturii: de la creion la penel. Percepe viaţa colorat, cu miez de basm, se exprimă la fel. Ludicul său aparţine caricaturii, dar execuţia este asimilată picturii. Desenele sale cutreieră muzeele, dar ramele nu sunt un mijloc de locomoţie pentru a satisface toţi ochii dispersaţi în roza vânturilor, de aceea existenţa unui “spaţiu” paginat, antologat, tipografiat şi editat cu gândul pentru a face VIZUALUL accesibil va bucura simţurile unui public ce combate inerţia spiritului.

Acest album* de pictură satirică, intitulat (cati)felin “Idile satirice”, marcat de vitalitatea recunoscută a lui Florian Doru Crihană, face parte dintr-un periplu cultural ce va cuprinde lansarea în Luxemburg, la Muzeul Caricaturii Vianden, ca prefaţare a unei expoziţii personale, apoi, într-un ritm siamez, expoziţie-album, vor colora harta Europei: Germania la librăria din Oerlinghausen, Belgia la teatrul din Boechout, Austria - Muzeul Caricaturii din Krems, apoi în Serbia, la Zemun, galeria Siroka Staza.


*Satirische Idyllen / Satirical idylls

edited by Dieter Burkamp / authors Dieter Burkamp and Gisela Burkamp

size approx. 195 × 255 mm, approx. 96 pages with approx. 84 coloured illustrations, hardcover, bound

German / English
ISBN 978-3-86678-317-1

0 comentarii: