Calendarul lui Valeriu Curtu

marți, 10 martie 2009

În buna vecinătate




Când l-am întâlnit pe Valeriu Curtu la începutul anilor ’90 am fost sigur că va deveni un foarte bun ilustrator umoristic. Se ocupa pe vremea aceea în special de ţăranul moldovean. La el se adunau toate bunele şi relele societăţii în schimbare. Desenele sale pentru presă erau miniaturi realizate în peniţă, foarte bine echilibrate grafic, cu idei satirice şi aspect umoristic. Atunci, am avut plăcerea de a primi drept cadou un set de lucrări originale, pe care Curtu le-a publicat anterior în Chişinau. Lucrările sale au avut un succes deosebit şi la noi în Galaţi, la Universitate sau la galeria ziarului local. Ne-am văzut de mai multe ori la Galaţi. Am petrecut ore frumoase împreună în familie, dar şi în călătoria spre Trento, în Italia, unde am mers să ne ridicăm premiile şi să expunem lucrări noi. Valeriu trăieşte acum la Berlin şi desenează altceva şi altcumva. Ce are nou creaţia sa? Am observat o adaptare a scenografiei desenului la viata occidentală, Valeriu plasând de exemplu în “ograda” germană luxoase piscine sau scule moderne de tuns iarba. Montându-i desenele în galeria noastră din Galati, am mai văzut că Valeriu a ras mustăţile tuturor personajelor sale, pentru ca nu cumva să se creadă că scena se petrece tot la Ungheni sau Cahul. Cu toate eforturile sale, Curtu nu poate deveni un german, pentru că are sânge nedizolvabil de moldovean. Artistul are mereu în studiu cîte un proiect artistic, aşa cum aş dori sa aibă toţi creatorii de umor din Romania dar şi cei din Moldova. Nu mă mai mir cînd aflu despre Curtu că ieri a fost la Petersburg, azi e la Saint Just Le Martel, mâine la New York. El este peste tot, pentru că desenează continuu acasă, în tren, în avion, la hotel.



Expoziţia durează 3 luni (martie-mai 2009), lucrările sunt chiar filele de calendar. Aceeaşi expoziţie va fi prezentată de Curtu la Casa Satirei şi Umorului din Gabrovo, Bulgaria peste câteva săptămini. Autorul va fi prezent acolo.

Valeriu Curtu s-a născut la Ungheni în 1956. Este absolvent al Institutului Cinematografic din Moscova, secţia desene animate. Din 1994, s-a mutat din Chişinău la Berlin.


Florian Doru Crihană




0 comentarii: