Colecţia “Crihană” (I)

duminică, 24 august 2008


Colecţia “Crihană” a fost înfiinţată în anul 2000, printr-o serie de achiziţii de lucrări şi prin schimburi cu autori români şi străini. S-a început cu un fond de 500$. În acelaşi an, au început şi prezentările la public. S-a construit prima galerie. Ea a fost dispusă în holul Universităţii din Galaţi. S-a realizat un mic labirint de simeze din pînză pe cadre din lemn şi sistem de iluminare a lucrărilor. Galeria a fost botezată “Ironica”. Au avut loc aici, şase expoziţii cu patru vernisaje. Au fost prezentate lucrări de: Mihăiţă Porumbiţă – expoziţie personală, Aurel Ştefan Alexandrescu – expoziţie personală, Mihai Ignat – expoziţie personală, “Maeştri contemporani ai caricaturii” – expoziţie colectivă internaţională, Valeriu Kurtu – expoziţie personală şi a mai fost o Expoziţie de afişe din lumea caricaturii. Le mulţumim acestor artişti entuziaşti care ne-au fost alături la început de drum.
De atunci, Colecţia a montat 73 de expoziţii şi a înfiinţat în Galaţi alte 4 galerii de caricatură, toate dotate cu rame cu geam. Ele funcţionează la Clubul Mittal Steel, sediul cotidianului local “Viaţa liberă”, Sala de Conferinţe PSD, Librăria “Signum”. Au susţinut expoziţii personale Constantin Ciosu, Mihai Stănescu, Nicolae Lengher, Iulian Pena–Pai, Constantin Pavel, Victor Chiriloaie–Chiril, Dan Silviu Turculeţ, Leonte Năstase, Vladimir Crivoi, Marian Şerban, Sema Undeğer din Turcia. Au mai fost expoziţii memoriale Alexandru Clenciu şi Traian Furnea.
Colecţia a căpătat repede o faimă internaţională şi a ieşit în afara ţării pentru prima dată în 2003, la Festivalul Satyrykon, cu o expoziţie de caricaturi româneşti. Expoziţia a fost preluată imediat şi de Muzeul Caricaturii din Varşovia şi în paralel, în acelaşi an, o mare şi complexă expoziţie românească a fost prezentată la Casa Satirei şi Umorului Gabrovo – Bulgaria.
O expoziţie cu piese din toate categoriile a fost la dispoziţia publicului timp de doi ani, la Centrul Cultural “Dunărea de Jos” Galaţi. Expoziţia a fost realizată la iniţiativa Fundaţiei Muzeului Caricaturii Româneşti şi Universale Galaţi.

[caricatura: Constantin Ciosu (peniţă, tempera)]

0 comentarii: